top of page

Ons uniform

Een scout en gids is altijd te herkennen aan zijn uniform. Het is namelijk iets dat ons, alle 83 500 scouts en gidsen van over heel Vlaanderen, één maakt. Bovendien is het ook handig tijdens activiteiten om elkaar niet uit het oog te verliezen. Maar uit wat bestaat het uniform nu eigenlijk? En vanaf welke leeftijd horen de kinderen dit te hebben? Het antwoord vindt u hier!

Basisuniform (Van Kapoen tot Leiding):

 

​Elk lid binnen onze vereniging hoort ons scoutsshirt (€12,50) en de groepsdas (€7,50) te dragen. Beiden zijn groepsgebonden en daarom enkel verkrijgbaar bij onze vereniging zelf. Ons verkooppunt bevindt zich in het tuincentrum Meijers  (Adres: Staatsbaan 22, 3620 Lanaken).

Verder bestaat het basisuniform uit een lekker warme trui en een onverwoestbaar onderstuk. Het onderstuk bestaat voor de jongens uit een groene korte broek en voor de meisjes uit een groene rok. Deze kledingstukken zijn van zeer hoge kwaliteit en verkrijgbaar in de Hopper, de officiële winkel van de Scouts. 

Scoutshemd (Van Jonggivers tot Leiding):

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van ons uniform is het scoutshemd. Het scoutshemd dient om al de jaartekens, taktekens, beloftetekens en nog veel meer op te naaien. Welke tekens je waar en wanneer moet plaatsen kan je onderaan deze pagina vinden. 

Het hemd is ook te verkrijgen via de HopperOmdat de jongste onder ons, met name de Kapoenen, Kabouters en Welpen, nogal snel groeien hebben we besloten dat zij dit best niet aankopen. Vanaf de Jonggidsen & Jongverkenners verplichten we het scoutshemd wel in het uniform.

Toebehoren

Verdere toebehoren tot het uniform zijn de welpenpet (enkel voor welpen), scoutspet en scoutsriem. Deze toebehoren zijn niet verplicht maar worden wel aangeraden. Alle toebehoren zijn verkrijgbaar via de Hopper.

Badges

De badges die thuishoren op het scoutshemd bestaan uit een aantal categorieën. Alle kentekens zijn verkrijgbaar via de Hopper. Enkel het groepslintje is uitsluitend verkrijgbaar in de Meijer, net zoals de scoutsshirts en groepsdassen. Het huidige jaarteken (en oudere zolang de voorraad strekt) zijn hier eveneens verkrijgbaar.

Jaartekens:

 • Het huidige jaarteken hoort geplaatst te worden boven de rechterborstzak en moet ieder jaar vervangen worden.

 • De oudere jaartekens worden op de rug van het hemd verzameld, beginnend van de linkerbovenhoek.

Takken (Rechtermouw):

 • Elke tak, van Kapoen tot en met Leiding, heeft een eigen kenteken. Indien je in deze tak hebt gezeten hoor je het kenteken op je rechtermouw te dragen.

 • Elke scoutsgroep heeft ook zijn eigen nummer, in ons geval is dat "L1311G Scouts Sint-Lambertus Neerharen". Bovenaan de rechtermouw hoort een lintje met dit groepsnummer te staan. 

Geografisch (Linkermouw):

 • Lintje België

 • Vlaams schild

 • Limburgs schild

 • Internationaal scoutsteken (Klein voor leden, Groot voor leiding

 

Belofte (Borstkas):

 • Rode Kabouter/Wolf (Rechterborstzak)

 • Grijze Kabouter/Wolf (Rechterborstzak)

 • Jonggiver belofte​ (Linkerborstzak)

scouts-uniform-hemd.gif
bottom of page