top of page

Basispijlers

Scouting steunt op vijf basispijlers: de rode draad doorheen ons spel. Het geeft de principes weer waarmee we scouting vorm geven.

Schouders eronder
Engagement is bewust en actief kiezen voor iets meer. Scouts of gids ben je niet zomaar. Ze werken actief mee en zetten zich vrijwillig in voor de groep. Een scout of gids zegt ja tegen zichtzelf en de wereld.

Op eigen benen staan
Zelfwerkzaamheid is ondernemen, al doende leren, vallen en weer opstaan maar ook nieuwsgierig op verkenning gaan. Bij ons krijgen jongeren de kans en het vertrouwen om zelf de dingen aan te pakken.

Vinger in de pap
Medebeheer staat voor de koers mee uit te zetten. Samen oplossingen zoeken, keuzes maken en beslissingen nemen. We vinden het nodig dat jonge gasten en meisjes in de groep opkomen voor wat zij belangrijk vinden en mee verantwoordelijkheid dragen.

Arm in arm
Ploegwerk is genieten van verbondenheid en goed omgaan met elkaar. We geloven in de kracht van goed functionerende ploegen, waarbij het geheel meer is dan de som van de delen. Scouting smells like teamspirit!

Handen uit de mouwen
Dienst, een ouderwets begrip? Niet bij scouting! Een handje toesteken, zorgen voor anderen en zichzelf belangeloos inzetten. Daarvan worden Scouts en Gidsen niet alleen zelf maar beter van, maar ook de hele samenleving.

Dit is natuurlijk maar een beknopte beschrijving van onze basispijlers! Wil je er meer over lezen? Dan kan je altijd terecht op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

bottom of page