top of page

Geschiedenis

 

Het jaar is 1908. Een Engelse generaal, genaamd Lord Baden Powell, richt de eerste scoutsbeweging op. Een jeugdbeweging waarin avontuur en openluchtleven centraal staan. Baden Powell legt 5 accenten in zijn scoutsspel: zelfwerkzaamheid, medebeheer, ploegwerk, dienst en engagement. Op die manier wil de beweging jongeren opvoeden tot zelfstandige, mondige burgers die met open ogen in de maatschappij staan en bereid zijn verantwoordelijkheden op zich te nemen.

In België worden de eerste scouts-groepen opgericht in 1910 en de meeste gidsen verschijnen in 1915. Langzaam deint de beweging uit over België. In 1972 fusioneren het Vlaams Verbond van Katholieke Scouts en het Vlaams Verbond van Katholieke Meisjesgidsen. Zo ontstaat het V.V.K.S.M. dat in 2006 zijn naam veranderde in Scouts en Gidsen Vlaanderen, en momenteel 83500 leden telt. Als scout of gids trekken deze jongeren op tocht, gaan op kamp, spelen een bosspel, bezinnen zich over hun bezig zijn of engageren zich in één of ander project.

Een volledige en gedetailleerde geschiedenis van de Belgische scouts is terug te vinden op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

bottom of page