top of page

Aufinum Trebbiano d’Abruzzo DOC 

 

Regio: Abruzzo

Druivenras: Trebbiano

Oogst: Deze Trebbiano gedijt in behoorlijk rijke kleirijke gronden in een relatief hoge opbrengst (100-120 quintali/ha – omgerekend ruim één fles per m2). Fermentatie en stabilisatie vinden plaats in inox tanks, en de wijn rust minstens twee maanden in de fles voordat hij wordt verkocht. 

Karakter: mooi gestructureerd, evenwichtig, fris en fruitig

Eten: In de kleur en de smaak van Trebbiano zit altijd een ‘groen’ componentje, maar dat is helemaal geen probleem als de wijn voldoende structuur en body heeft. Perfecte begeleider van aperitiefhapjes en vele voorgerechten, vis en wit vlees, en zachte en aromatische kazen. Zeker ook te proberen bij een goede pot mosselen!

Extra info: Ook in Frankrijk, met name in de Bordeaux, komt vrij veel Trebbiano voor. Alleen heet die daar Ugni Blanc en wordt hij zelden of nooit als monocepagewijn gebotteld. Dat heeft een historische reden: de druiven brengen niet superveel suiker voort, wat resulteert in een lagere alcoholgraad, en dus kwam het wel eens voor dat naar Engeland verscheepte bulkwijnen de boottocht niet overleefden, lees: arriveerden in de vorm van azijn. Dus werd de druif een bijmengdruif (max. 10 tot 15%) in vele witte bordeauxwijnen. Én wordt de jonge wijn in grote massa’s tot Cognac gestookt; naar verluidt is een wijn met niet teveel initiële alcohol (niet meer dan 11 vol%) daarvoor een betere basis dan een krachtigere wijn. Schenken bij 10-12°C. 

Alcohol: 12,5 vol%

Afbeelding6.png

2 X

Sonetti Pinot Grigio Puglia IGT 

Regio: Puglia

Druivenras: Blend van 85% Pinot Grigio en 15% andere druiven uit Puglia.

Oogst: Kalk- en kleihoudende bodems, 0 - 150 m boven de zeespiegel. Oogst eind augustus-begin september. Traditionele ontristing en persing. Fermentatie bij 16-19°C gedurende 12 dagen in gigantische 1200-2000 hl inox kuipen. 3 tot 6 maanden verfijning voor de botteling. 

Karakter: Strogeel met een lichtgroenige schijn. Delicate neus, aroma’s van rijp fruit en citrus. 

Eten: Wegens het frisse fruit en de beheerste zuren past hij het best bij niet al te zware schotels als het witte vlees van zeevruchten, pasta, en (gegrilde) groenten. 

Extra info: Met zijn 12%vol alcohol is deze Pinot Grigio eerder licht en dus makkelijk te drinken, een plezant wijntje met een zacht smakenpallet en een lang einde.

Alcohol: 12%vol

2 X

Pinot Grigio Oltrepò Pavese DOC 

 

Regio: Oltrepò Pavese

Druivenras: Pinot Grigio

Opgelet: de Italiaanse Pinot Grigio is niet dezelfde druif als de Pinot Gris van de Elzas. Die laatste is eigenlijk een kloon van de Tokay maar mocht in de jaren ’80 van de vorige eeuw zo niet meer worden genoemd na een claim van de Hongaren die Tokay wilden vrijwaren als hún nationale druif. Overigens moest die wijn zich ook in Friuli een andere naam aanmeten, daar koos men voor ... Friulano. 

Oogst: Zachte persing van de druiven gevolgd door de fermentatie in inox fusten bij gecontroleerde temperatuur. 

Karakter: In tegenstelling tot vele andere “witte” wijnen die meestal geel of groen zijn, heeft deze Pinot Grigio eigenlijk weinig of geen kleur. In tegenstelling daarmee zijn neus en mond zijn overweldigend: heel fruitig en floraal, delicaat mineraal, appels en peren, droog, vol, fragmenten van noten. Misschien ook een beetje romiger dan u van een Pinot Grigio gewoon bent. Erg smaakvol! 

Eten: Kan als aperitief, bij risotto, wit vlees of visschotels.

Extra info: Drinktemperatuur 10-12 °C.

Alcohol: 12,5 vol%.

2 X

bottom of page