Idi di Marzo Rosato IGT

De Cerasuolo is typisch voor de regio Abruzzo, het is een rosé die in principe altijd wordt gemaakt van de Montepulciano d’Abruzzo druif. De naam van de wijn komt uit het lokale dialect en verwijst naar de kleur van een (nog niet al te rijpe) kers (“cirasce”).

De donkerrode druiven worden gevinifieerd “in bianco”, als witte wijn dus. Ze worden gekneusd en heel zachtjes geperst, waarna de most in onderdruk wordt gefilterd. De wijn krijgt zijn rosékleur uit het vruchtvlees van de druif, zonder maceratie. De fermentatie van deze Cerasuolo geschiedt in inox vaten bij gecontroleerde temperatuur.

Relatief hoge opbrengst van 11 ton/ha wat overeenkomt met ongeveer 1 fles (0.75l) per m2. De druiven worden begin oktober geoogst (een tiental dagen vroeger dan de druiven voor de Montepulciano DOC). Rijping in de fles gedurende minstens zes maanden in een geklimatiseerde ruimte.

De Cerasuolo is een droge rosé (geen zoete), en er kunnen geuren en smaken in voorkomen van amandel, appel, peer, pruim, perzik en uiteraard ook kers.

Mooi gestructureerde wijn, goede zuurtegraad, evenwichtig. Droogextract 27 gr/l, restsuiker 2.2 gr/l, zuurtegraad 6.

Perfect bij een goede pizza! Gaat ook goed bij tomaat-garnaal, andere zeevruchten en vis of als aperitief.

3 X

Aufinum Cerasuolo d'Abruzzo DOC

Cerasuolo wordt gemaakt van de intens donkerrode Montepulciano d’Abruzzo druif, die bij Cantina Valle Tritana gedijt in behoorlijk rijke kleirijke gronden en met een relatief hoge opbrengst (100-120 quintali/ha – omgerekend ruim één fles per m2). Om de frisheid te bewaren wordt een week of twee vroeger geoogst. Tijdens de paar uren die onvermijdelijk voorbijgaan tussen de pluk van de druiven en hun aankomst in de wijnkelders heeft de massa al wat kunnen macereren en is verdere pelweking vaak niet meer nodig, de druiven kunnen meteen worden gevinifieerd “in bianco”. Fermentatie (tussen 17 en 18°C), rijping en stabilisatie in inox tanks, de wijn rust minstens twee maanden in de fles voordat hij wordt verkocht.

Cerasuolo is een droge rosé (geen zoete), en er kunnen geuren en smaken in voorkomen van amandel, appel, peer, pruim, perzik en uiteraard ook kers. Naar Italiaanse traditie is hij intenser van kleur en van smaak dan de lichte rosé landwijnen uit (bijvoorbeeld het zuiden van) Frankrijk. Met rond de 13 vol% is ook de alcoholgraad wat hoger.

Frisse en levendige rosé, zeer veelzijdig en dus passend bij erg veel gerechten. Uiterst geschikt als aperitief, bij traditionele voorgerechten, tomaat-garnaal, zeevruchten, pizza, pasta, gebakken en gegrilde vis, vegetarische schotels en varkensvlees.

Dé typische rosé uit Abruzzo heet Cerasuolo (tchérazuolo). Die naam komt uit het lokale dialect en verwijst naar de kleur van een (nog niet al te rijpe) kers, cirasce.

Schenken bij 10-12°C.

3 X