top of page

Sant’Andrea Primitivo Puglia IGP

 

Cantina Paradiso werd opgericht in 1950 door grootvader Angelo Paradiso en is nu in handen van kleinzoon ... Angelo Paradiso (is dat geen naam om jaloers op te zijn ...). Arme boer Angelo I zwoegde van 's ochtends tot 's avonds om zijn jonge vrouw en 4 kinderen een waardig bestaan te verschaffen. 70 jaar later is Cantine Paradiso één van de referenties van kwaliteit in de streek rond Foggia, noord-Puglia.

 

Specialiteit van de streek is Uva of Nera di Troia, maar uiteraard vinden we er ook uitstekende Primitivo en Negroamaro. Om de druiventrossen te beschermen tegen de hete zon (40°C in juli of augustus is geen uitzondering) worden de wijnstokken gecultiveerd volgens het Puglia pergola systeem: de ranken groeien eerst verticaal tot een hoogte van 1,6 à 1,80 m en worden dan in 4 richtingen over horizontale ijzerdraden geleid; de druiven hangen zo onder een dichte bladerenmassa.

 

De oorspronkelijke cantina (“kelders”) met geëmailleerde betonnen kuipen is nog steeds in gebruik, intussen uitgerust met moderne koelsystemen en uitgebreid met inox fermentatietanks. Onder de cantina bevinden zich de barrique kelders, een degustatieruimte, botteling installatie en opslagruimtes. En op het dak de nodige zonnepanelen voor eigen energieopwekking.

 

De druiven worden in de laatste week van augustus geoogst. Na het ontristen en

kneuzen van de druiven volgt een relatief warme (min 25°C) maceratie gedurende 7 tot 9 dagen om alle aroma's en kleurstoffen te onttrekken uit de schil. Na de gisting volgt een persing waarbij de wijn verder ontplooit voor een 6- tal maanden op RVS en geëmailleerd cement. Na de botteling harmoniseert de wijn gedurende 2 maanden in de fles.

 

Intens rood robijn met paarse, volle kleurdiepte. Intense aroma's van zwart bessenfruit en kruiden, typisch voor Primitivo. Zacht van aanzet en evenwichtig in structuur. Alcohol 13.50% vol.

Afbeelding3.png

2 X

Cavisa – 8 Terre Vino Rosso Italiano

Cavisa (voluit Cantina Viticoltori Senesi Aretini) is één van de beter werkende coöperatieve wijnvennootschappen in Italië, gevestigd in zuidoost Toscane. Ze werd opgericht in 1971, en vandaag zijn er 235 partners die samen ca. 350 wijngaarden inbrengen, voornamelijk uit de provincies Siena en Arezzo. Een aantal wijngaarden liggen in Umbria, en net daardoor is deze wijn geen DOC of IGP maar een “gewone” Vino Rosso Italiano. Dat Cavisa er de laatste jaren in slaagt het grootste deel van de productie af te zetten in het buitenland onderstreept hun streven naar kwaliteit.

In deze 8 Terre zijn, u vermoedde het al, 8 verschillende druiven verwerkt en daarmee zowat alle (meer of minder gekende) variëteiten uit de regio. Sangiovese is met 50% de belangrijkste, de andere zijn Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Colorino, Canaiolo, Ciliegiolo en Mammolo.

Traditionele maceratie en fermentatie in gigantische inox kuipen (30.000 liter) gedurende 15-20 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 25°-28°C. Gemaakt van de rijpste druiven, na de alcoholfermentatie blijft een restsuikergehalte van ca. 6 g/l.

Erg donkere kleur (behalve de Sangiovese staan zowat alle andere gebruikte druiven daarom bekend), fruitige neus met violet, en rood fruit en bloemen. Zacht in de mond, fluweelachtig rond.

Niet te warm opdienen 16-18°C. Door zijn soepelheid kan hij als aperitief, bij jonge kazen en bij lichte voor- en hoofdgerechten.

Door de grote productiehoeveelheid veel wijn voor zijn prijs.

Afbeelding2.png

2 X

Montepulciano d'Abruzzo Idi di Marzo DOC

 

Monocepage van Montepulciano d’Abruzzo uit de gemeente Villamagna. Relatief hoge opbrengst van 11 ton/ha wat overeenkomt met ongeveer 1 fles (0.75l) per m2.

De druiven worden midden oktober geoogst, fermentatie en lange maceratie in geëmailleerde cementen kuipen bij gecontroleerde temperatuur. Rijping in de fles gedurende minstens zes maanden in een geklimatiseerde ruimte.

Dieprood met een paarse schijn. Intens parfum, rijp fruit, zoethout en zachtjes gebrand. Aangename smaak, behoorlijk lange fruitige afdronk.

Droogextract 34 gr/l, restsuiker 2 gr/l, zuurtegraad 5,7.
Drinken bij pasta, vlees op de barbecue, gerijpte kazen, kip, charcuterie.

Afbeelding1.png

2 X

bottom of page