Aufinum Trebbiano d’Abruzzo DOC

Ook in Frankrijk, met name in de Bordeaux, komt vrij veel Trebbiano voor. Alleen heet die daar Ugni Blanc en wordt hij zelden of nooit als monocepagewijn gebotteld. Dat heeft een historische reden: de druiven brengen niet superveel suiker voort, wat resulteert in een lagere alcoholgraad, en dus kwam het wel eens voor dat naar Engeland verscheepte bulkwijnen de boottocht niet overleefden, lees: arriveerden in de vorm van azijn. Dus werd de druif een bijmengdruif (max. 10 tot 15%) in vele witte bordeauxwijnen. Én wordt de jonge wijn in grote massa’s tot Cognac gestookt; naar verluidt is een wijn met niet teveel initiële alcohol (niet meer dan 11 vol%) daarvoor een betere basis dan een krachtigere wijn.

Deze Trebbiano gedijt in behoorlijk rijke kleirijke gronden in een relatief hoge opbrengst (100-120 quintali/ha – omgerekend ruim één fles per m2). Fermentatie en stabilisatie vinden plaats in inox tanks, en de wijn rust minstens twee maanden in de fles voordat hij wordt verkocht. Alcohol 12,5 vol%

In de kleur en de smaak van Trebbiano zit altijd een ‘groen’ componentje, maar dat is helemaal geen probleem als de wijn voldoende structuur en body heeft. Perfecte begeleider van aperitiefhapjes en vele voorgerechten, vis en wit vlees, en zachte en aromatische kazen. Zeker ook te proberen bij een goede pot mosselen!

 

Schenken bij 10-12°C.

Montepulciano d'Abruzzo Idi di Marzo DOC

 

Monocepage van Montepulciano d’Abruzzo uit de gemeente Villamagna. Relatief hoge opbrengst van 11 ton/ha wat overeenkomt met ongeveer 1 fles (0.75l) per m2.

De druiven worden midden oktober geoogst, fermentatie en lange maceratie in geëmailleerde cementen kuipen bij gecontroleerde temperatuur. Rijping in de fles gedurende minstens zes maanden in een geklimatiseerde ruimte.

Dieprood met een paarse schijn. Intens parfum, rijp fruit, zoethout en zachtjes gebrand. Aangename smaak, behoorlijk lange fruitige afdronk.

Droogextract 34 gr/l, restsuiker 2 gr/l, zuurtegraad 5,7.
Drinken bij pasta, vlees op de barbecue, gerijpte kazen, kip, charcuterie.

Afbeelding1.png

Aufinum Cerasuolo d'Abruzzo DOC

Cerasuolo wordt gemaakt van de intens donkerrode Montepulciano d’Abruzzo druif, die bij Cantina Valle Tritana gedijt in behoorlijk rijke kleirijke gronden en met een relatief hoge opbrengst (100-120 quintali/ha – omgerekend ruim één fles per m2). Om de frisheid te bewaren wordt een week of twee vroeger geoogst. Tijdens de paar uren die onvermijdelijk voorbijgaan tussen de pluk van de druiven en hun aankomst in de wijnkelders heeft de massa al wat kunnen macereren en is verdere pelweking vaak niet meer nodig, de druiven kunnen meteen worden gevinifieerd “in bianco”. Fermentatie (tussen 17 en 18°C), rijping en stabilisatie in inox tanks, de wijn rust minstens twee maanden in de fles voordat hij wordt verkocht.

Cerasuolo is een droge rosé (geen zoete), en er kunnen geuren en smaken in voorkomen van amandel, appel, peer, pruim, perzik en uiteraard ook kers. Naar Italiaanse traditie is hij intenser van kleur en van smaak dan de lichte rosé landwijnen uit (bijvoorbeeld het zuiden van) Frankrijk. Met rond de 13 vol% is ook de alcoholgraad wat hoger.

Frisse en levendige rosé, zeer veelzijdig en dus passend bij erg veel gerechten. Uiterst geschikt als aperitief, bij traditionele voorgerechten, tomaat-garnaal, zeevruchten, pizza, pasta, gebakken en gegrilde vis, vegetarische schotels en varkensvlees.

Dé typische rosé uit Abruzzo heet Cerasuolo (tchérazuolo). Die naam komt uit het lokale dialect en verwijst naar de kleur van een (nog niet al te rijpe) kers, cirasce.

Schenken bij 10-12°C.

Falanghina Benevento IGP

Falanghina is een witte druif, één van de autochtone witte sterren uit Campana. De naam verwijst naar het Latijn en het Grieks: de falangha is een houten stok die wijnplant ondersteunt. Van de Falanghina druif worden stille wijnen, mousserende wijnen en passito-wijnen gemaakt, ze wordt echter zelden geblend of op hout gelagerd.

De druif is wonderwel beschermd tegen het zuidelijke klimaat. De dikke schil behoedt voor te snelle rijping, het “koken” van het sap in volle zon, het barsten en oxideren, en het transport naar de wijnpers. Ze is laatrijp, en heeft zelfs zonnige zuidelijk georiënteerde hellingen nodig. De wijngaarden liggen hier in het zuiden ook wat hoger op de Appenijnse heuvels, vanaf 300 m boven de zeespiegel.

De opbrengst is voor deze Falanghina Beneventano IGP relatief groot (te groot voor de DOC appellatie, daarom is dit een IGP wijn), waardoor de prijs kan worden gedrukt. Voor de productie wordt de meest moderne technologie gebruikt: gedeeltelijke cryomaceratie (korte maceratie op lage temperatuur, voor een witte wijn is maceratie überhaupt zeer ongebruikelijk) en vergisting bij slechts 13-14 °C. Na de fermentatie volgt stabilisatie in grote inox tanks tot in februari van het volgende jaar.

Ondanks deze hogere opbrengst (120-140 t/ha, dit komt overeen met ruim één fles wijn per m2 wijngaard) heeft de wijn dankzij de moderne technieken een behoorlijk rijke fruitige smaak. Te drinken (als aperitief) bij feesten en partijen en bij schaaldieren. Ook fris en fijn bij elke maaltijdsalade.

Afbeelding3.png

Sant’Andrea Primitivo Puglia IGP

Cantina Paradiso werd opgericht in 1950 door grootvader Angelo Paradiso en is nu in handen van kleinzoon ... Angelo Paradiso (is dat geen naam om jaloers op te zijn ...). Arme boer Angelo I zwoegde van 's ochtends tot 's avonds om zijn jonge vrouw en 4 kinderen een waardig bestaan te verschaffen. 70 jaar later is Cantine Paradiso één van de referenties van kwaliteit in de streek rond Foggia, noord-Puglia.

 

Specialiteit van de streek is Uva of Nera di Troia, maar uiteraard vinden we er ook uitstekende Primitivo en Negroamaro. Om de druiventrossen te beschermen tegen de hete zon (40°C in juli of augustus is geen uitzondering) worden de wijnstokken gecultiveerd volgens het Puglia pergola systeem: de ranken groeien eerst verticaal tot een hoogte van 1,6 à 1,80 m en worden dan in 4 richtingen over horizontale ijzerdraden geleid; de druiven hangen zo onder een dichte bladerenmassa.

 

De oorspronkelijke cantina (“kelders”) met geëmailleerde betonnen kuipen is nog steeds in gebruik, intussen uitgerust met moderne koelsystemen en uitgebreid met inox fermentatietanks. Onder de cantina bevinden zich de barrique kelders, een degustatieruimte, botteling installatie en opslagruimtes. En op het dak de nodige zonnepanelen voor eigen energieopwekking.

 

De druiven worden in de laatste week van augustus geoogst. Na het ontristen en

kneuzen van de druiven volgt een relatief warme (min 25°C) maceratie gedurende 7 tot 9 dagen om alle aroma's en kleurstoffen te onttrekken uit de schil. Na de gisting volgt een persing waarbij de wijn verder ontplooit voor een 6- tal maanden op RVS en geëmailleerd cement. Na de botteling harmoniseert de wijn gedurende 2 maanden in de fles.

 

Intens rood robijn met paarse, volle kleurdiepte. Intense aroma's van zwart bessenfruit en kruiden, typisch voor Primitivo. Zacht van aanzet en evenwichtig in structuur. Alcohol 13.50% vol.

Idi di Marzo Rosato IGT

De Cerasuolo is typisch voor de regio Abruzzo, het is een rosé die in principe altijd wordt gemaakt van de Montepulciano d’Abruzzo druif. De naam van de wijn komt uit het lokale dialect en verwijst naar de kleur van een (nog niet al te rijpe) kers (“cirasce”).

De donkerrode druiven worden gevinifieerd “in bianco”, als witte wijn dus. Ze worden gekneusd en heel zachtjes geperst, waarna de most in onderdruk wordt gefilterd. De wijn krijgt zijn rosékleur uit het vruchtvlees van de druif, zonder maceratie. De fermentatie van deze Cerasuolo geschiedt in inox vaten bij gecontroleerde temperatuur.

Relatief hoge opbrengst van 11 ton/ha wat overeenkomt met ongeveer 1 fles (0.75l) per m2. De druiven worden begin oktober geoogst (een tiental dagen vroeger dan de druiven voor de Montepulciano DOC). Rijping in de fles gedurende minstens zes maanden in een geklimatiseerde ruimte.

De Cerasuolo is een droge rosé (geen zoete), en er kunnen geuren en smaken in voorkomen van amandel, appel, peer, pruim, perzik en uiteraard ook kers.

Mooi gestructureerde wijn, goede zuurtegraad, evenwichtig. Droogextract 27 gr/l, restsuiker 2.2 gr/l, zuurtegraad 6.

Perfect bij een goede pizza! Gaat ook goed bij tomaat-garnaal, andere zeevruchten en vis of als aperitief.