top of page

Aufinum Trebbiano d’Abruzzo DOC

Regio: Abruzzo

Druivenras: Trebbiano

Oogst: Deze Trebbiano gedijt in behoorlijk rijke kleirijke gronden in een relatief hoge opbrengst (100-120 quintali/ha – omgerekend ruim één fles per m2). Fermentatie en stabilisatie vinden plaats in inox tanks, en de wijn rust minstens twee maanden in de fles voordat hij wordt verkocht.

Karakter: mooi gestructureerd, evenwichtig, fris en fruitig

Eten: In de kleur en de smaak van Trebbiano zit altijd een ‘groen’ componentje, maar dat is helemaal geen probleem als de wijn voldoende structuur en body heeft. Perfecte begeleider van aperitiefhapjes en vele voorgerechten, vis en wit vlees, en zachte en aromatische kazen. Zeker ook te proberen bij een goede pot mosselen!

Extra info: Ook in Frankrijk, met name in de Bordeaux, komt vrij veel Trebbiano voor. Alleen heet die daar Ugni Blanc en wordt hij zelden of nooit als monocepagewijn gebotteld. Dat heeft een historische reden: de druiven brengen niet superveel suiker voort, wat resulteert in een lagere alcoholgraad, en dus kwam het wel eens voor dat naar Engeland verscheepte bulkwijnen de boottocht niet overleefden, lees: arriveerden in de vorm van azijn. Dus werd de druif een bijmengdruif (max. 10 tot 15%) in vele witte bordeauxwijnen. Én wordt de jonge wijn in grote massa’s tot Cognac gestookt; naar verluidt is een wijn met niet teveel initiële alcohol (niet meer dan 11 vol%) daarvoor een betere basis dan een krachtigere wijn. Schenken bij 10-12°C.

Alcohol: 12,5 vol%

Afbeelding6.png

Montepulciano d'Abruzzo Idi di Marzo DOC

 

Regio: Monocepage van Montepulciano d’Abruzzo uit de gemeente Villamagna.

Druivenras: Montepulciano

Oogst: Relatief hoge opbrengst van 11 ton/ha wat overeenkomt met ongeveer 1 fles (0.75l) per m2. De druiven worden midden oktober geoogst, fermentatie en lange maceratie in geëmailleerde cementen kuipen bij gecontroleerde temperatuur. Rijping in de fles gedurende minstens zes maanden in een geklimatiseerde ruimte.

Karakter: Dieprood met een paarse schijn. Intens parfum, rijp fruit, zoethout en zachtjes gebrand. Aangename smaak, behoorlijk lange fruitige afdronk.

Eten: Drinken bij pasta, vlees op de barbecue, gerijpte kazen, kip, charcuterie.

Extra info: Droogextract 34 gr/l, restsuiker 2 gr/l, zuurtegraad 5,7.

Alcohol: 13%vol

Afbeelding1.png

Aufinum Cerasuolo d'Abruzzo DOC

Regio: Abruzzo

 

Druivenras: Cerasuolo wordt gemaakt van de intens donkerrode Montepulciano d’Abruzzo druif

Oogst: Deze druif wordt geoogst bij Cantina Valle Tritana en gedijt in behoorlijk rijke kleirijke gronden wat zorgt voor een relatief hoge opbrengst (100-120 quintali/ha – omgerekend ruim één fles per m2). Om de frisheid te bewaren wordt een week of twee vroeger geoogst. Tijdens de paar uren die onvermijdelijk voorbijgaan tussen de pluk van de druiven en hun aankomst in de wijnkelders heeft de massa al wat kunnen macereren en is verdere pelweking vaak niet meer nodig, de druiven kunnen meteen worden gevinifieerd “in bianco”. Fermentatie (tussen 17 en 18°C), rijping en stabilisatie in inox tanks, de wijn rust minstens twee maanden in de fles voordat hij wordt verkocht. 

Karakter: Cerasuolo is een droge rosé (geen zoete), en er kunnen geuren en smaken in voorkomen van amandel, appel, peer, pruim, perzik en uiteraard ook kers. Naar Italiaanse traditie is hij intenser van kleur en van smaak dan de lichte rosé landwijnen uit (bijvoorbeeld het zuiden van) Frankrijk. Met rond de 13 vol% is ook de alcoholgraad wat hoger. 

Eten: Frisse en levendige rosé, zeer veelzijdig en dus passend bij erg veel gerechten. Uiterst geschikt als aperitief, bij traditionele voorgerechten, tomaat-garnaal, zeevruchten, pizza, pasta, gebakken en gegrilde vis, vegetarische schotels en varkensvlees. 

Extra info: Dé typische rosé uit Abruzzo heet Cerasuolo (tchérazuolo). Die naam komt uit het lokale dialect en verwijst naar de kleur van een (nog niet al te rijpe) kers, cirasce.
Schenken bij 10-12°C.  

Alcohol: 13%vol

Afbeelding5.png

Sonetti Pinot Grigio Puglia IGT

Regio: Puglia

Druivenras: Blend van 85% Pinot Grigio en 15% andere druiven uit Puglia.

Oogst: Kalk- en kleihoudende bodems, 0 - 150 m boven de zeespiegel. Oogst eind augustus-begin september. Traditionele ontristing en persing. Fermentatie bij 16-19°C gedurende 12 dagen in gigantische 1200-2000 hl inox kuipen. 3 tot 6 maanden verfijning voor de botteling. 

Karakter: Strogeel met een lichtgroenige schijn. Delicate neus, aroma’s van rijp fruit en citrus. 

Eten: Wegens het frisse fruit en de beheerste zuren past hij het best bij niet al te zware schotels als het witte vlees van zeevruchten, pasta, en (gegrilde) groenten. 

Extra info: Met zijn 12%vol alcohol is deze Pinot Grigio eerder licht en dus makkelijk te drinken, een plezant wijntje met een zacht smakenpallet en een lang einde.

Alcohol: 12%vol

Sant’Andrea Primitivo Puglia IGP

Regio: Het productiegebied ligt in Cerignola nabij Foggia

 

Druivenras: Primitivo

 

Oogst: De druiven worden in de tweede week van oktober geoogst. Na het ontristen en kneuzen van de druiven volgt een deels warme (25-28°C) maceratie en een deels koude maceratiegedurende 10 dagen om alle aroma's en kleurstoffen te onttrekken uit de schil. Na de gisting volgt een persing waarbij de wijn op inox verder rijpt om het fruitige en kruidige karakter te bewaren gedurende enkele maanden. Na botteling harmoniseert de wijn gedurende 2 maanden in de fles. 

 

Karakter: De wijn is vol van kleurdiepte met een paarse schakering in de rand. Intense aroma's van rood fruit en kruiden. Zacht van aanzet en rond in structuur. Zeer drinkbare wijn door de fluwelige tannines en lange finish.

Eten: Lekker bij een kaasschotel, gegrild vlees of pasta’s 

Alcohol: 13,5%vol

Afbeelding3.png

Pinot Nero Rosato Frizzante Oltrepò Pavese DOC

Regio: Oltrepò Pavese

 

Druivenras: Pinot Nero

 

Oogst: De druiven worden zachtjes gekneusd en gedurende enkele uren koud gemacereerd. Gisting in inox kuipen bij gecontroleerde temperatuur. Tweede gisting na toevoeging van een beetje most, waarbij de CO2 dit keer in de wijn wordt gevangen. 

 

Karakter: Zachtroze kleur, karakteristieke geur met hints van kleine rode vruchten. Fris en hartig met een aangenaam sprankeltje in de mond. 

 

Eten: Zeer veelzijdig, als tussendoortje of aperitief, zwembadwijn, bij hapjes (bv. met vis en bij wit vlees).

 

Extra info: Koel drinken, max 10 °C. 

 

Alcohol: 12 vol%

bottom of page