Aufinum Trebbiano d’Abruzzo DOC

Ook in Frankrijk, met name in de Bordeaux, komt vrij veel Trebbiano voor. Alleen heet die daar Ugni Blanc en wordt hij zelden of nooit als monocepagewijn gebotteld. Dat heeft een historische reden: de druiven brengen niet superveel suiker voort, wat resulteert in een lagere alcoholgraad, en dus kwam het wel eens voor dat naar Engeland verscheepte bulkwijnen de boottocht niet overleefden, lees: arriveerden in de vorm van azijn. Dus werd de druif een bijmengdruif (max. 10 tot 15%) in vele witte bordeauxwijnen. Én wordt de jonge wijn in grote massa’s tot Cognac gestookt; naar verluidt is een wijn met niet teveel initiële alcohol (niet meer dan 11 vol%) daarvoor een betere basis dan een krachtigere wijn.

Deze Trebbiano gedijt in behoorlijk rijke kleirijke gronden in een relatief hoge opbrengst (100-120 quintali/ha – omgerekend ruim één fles per m2). Fermentatie en stabilisatie vinden plaats in inox tanks, en de wijn rust minstens twee maanden in de fles voordat hij wordt verkocht. Alcohol 12,5 vol%

In de kleur en de smaak van Trebbiano zit altijd een ‘groen’ componentje, maar dat is helemaal geen probleem als de wijn voldoende structuur en body heeft. Perfecte begeleider van aperitiefhapjes en vele voorgerechten, vis en wit vlees, en zachte en aromatische kazen. Zeker ook te proberen bij een goede pot mosselen!

 

Schenken bij 10-12°C.

Afbeelding6.png

Falanghina Benevento IGP

Falanghina is een witte druif, één van de autochtone witte sterren uit Campana. De naam verwijst naar het Latijn en het Grieks: de falangha is een houten stok die wijnplant ondersteunt. Van de Falanghina druif worden stille wijnen, mousserende wijnen en passito-wijnen gemaakt, ze wordt echter zelden geblend of op hout gelagerd.

De druif is wonderwel beschermd tegen het zuidelijke klimaat. De dikke schil behoedt voor te snelle rijping, het “koken” van het sap in volle zon, het barsten en oxideren, en het transport naar de wijnpers. Ze is laatrijp, en heeft zelfs zonnige zuidelijk georiënteerde hellingen nodig. De wijngaarden liggen hier in het zuiden ook wat hoger op de Appenijnse heuvels, vanaf 300 m boven de zeespiegel.

De opbrengst is voor deze Falanghina Beneventano IGP relatief groot (te groot voor de DOC appellatie, daarom is dit een IGP wijn), waardoor de prijs kan worden gedrukt. Voor de productie wordt de meest moderne technologie gebruikt: gedeeltelijke cryomaceratie (korte maceratie op lage temperatuur, voor een witte wijn is maceratie überhaupt zeer ongebruikelijk) en vergisting bij slechts 13-14 °C. Na de fermentatie volgt stabilisatie in grote inox tanks tot in februari van het volgende jaar.

Ondanks deze hogere opbrengst (120-140 t/ha, dit komt overeen met ruim één fles wijn per m2 wijngaard) heeft de wijn dankzij de moderne technieken een behoorlijk rijke fruitige smaak. Te drinken (als aperitief) bij feesten en partijen en bij schaaldieren. Ook fris en fijn bij elke maaltijdsalade.

Afbeelding3.png

Pinot Grigio Oltrepò Pavese DOC

In Italië vind je Pinot Grigio voornamelijk in de noordelijke regio’s Friuli, Alto Adige, Veneto en Lombardije (inderdaad: in de Oltrepò Pavese). Kleinere aanplanten staan in Valle d’Aosta, Trentino, Toscane en Molise. In elk van deze streken brengt de druif wijnen met een verschillend karakter voort, van droog en elegant tot sappig, fruitig en licht aromatisch.

Opgelet: de Italiaanse Pinot Grigio is niet dezelfde druif als de Pinot Gris van de Elzas. Die laatste is eigenlijk een kloon van de Tokay maar mocht in de jaren ’80 van de vorige eeuw zo niet meer worden genoemd na een claim van de Hongaren die Tokay wilden vrijwaren als hún nationale druif. Overigens moest die wijn zich ook in Friuli een andere naam aanmeten, daar koos men voor ... Friulano.

Zachte persing van de druiven gevolgd door de fermentatie in inox fusten bij gecontroleerde temperatuur.

In tegenstelling tot vele andere “witte” wijnen die meestal geel of groen zijn, heeft deze Pinot Grigio eigenlijk weinig of geen kleur.

In tegenstelling daarmee zijn neus en mond zijn overweldigend: heel fruitig en floraal, delicaat mineraal, appels en peren, droog, vol, fragmenten van noten. Misschien ook een beetje romiger dan u van een Pinot Grigio gewoon bent. Erg smaakvol!

Kan als aperitief, bij risotto, wit vlees of visschotels.

Alcohol 12,5 vol%. Drinktemperatuur 10-12 °C.

Afbeelding8.png