top of page

Pinot Nero Rosato Frizzante Oltrepò Pavese DOC

 

Regio: Oltrepò Pavese

Druivenras: Pinot Nero

Oogst: De druiven worden zachtjes gekneusd en gedurende enkele uren koud gemacereerd. Gisting in inox kuipen bij gecontroleerde temperatuur. Tweede gisting na toevoeging van een beetje most, waarbij de CO2 dit keer in de wijn wordt gevangen. 

Karakter: Zachtroze kleur, karakteristieke geur met hints van kleine rode vruchten. Fris en hartig met een aangenaam sprankeltje in de mond. 

Eten: Zeer veelzijdig, als tussendoortje of aperitief, zwembadwijn, bij hapjes (bv. met vis en bij wit vlees).

Extra info: Koel drinken, max 10 °C. 

Alcohol: 12 vol%

Aufinum Cerasuolo d'Abruzzo DOC

Regio: Abruzzo

Druivenras: Cerasuolo wordt gemaakt van de intens donkerrode Montepulciano d’Abruzzo druif

Oogst: Deze druif wordt geoogst bij Cantina Valle Tritana en gedijt in behoorlijk rijke kleirijke gronden wat zorgt voor een relatief hoge opbrengst (100-120 quintali/ha – omgerekend ruim één fles per m2). Om de frisheid te bewaren wordt een week of twee vroeger geoogst. Tijdens de paar uren die onvermijdelijk voorbijgaan tussen de pluk van de druiven en hun aankomst in de wijnkelders heeft de massa al wat kunnen macereren en is verdere pelweking vaak niet meer nodig, de druiven kunnen meteen worden gevinifieerd “in bianco”. Fermentatie (tussen 17 en 18°C), rijping en stabilisatie in inox tanks, de wijn rust minstens twee maanden in de fles voordat hij wordt verkocht. 

Karakter: Cerasuolo is een droge rosé (geen zoete), en er kunnen geuren en smaken in voorkomen van amandel, appel, peer, pruim, perzik en uiteraard ook kers. Naar Italiaanse traditie is hij intenser van kleur en van smaak dan de lichte rosé landwijnen uit (bijvoorbeeld het zuiden van) Frankrijk. Met rond de 13 vol% is ook de alcoholgraad wat hoger. 

Eten: Frisse en levendige rosé, zeer veelzijdig en dus passend bij erg veel gerechten. Uiterst geschikt als aperitief, bij traditionele voorgerechten, tomaat-garnaal, zeevruchten, pizza, pasta, gebakken en gegrilde vis, vegetarische schotels en varkensvlees. 

Extra info: Dé typische rosé uit Abruzzo heet Cerasuolo (tchérazuolo). Die naam komt uit het lokale dialect en verwijst naar de kleur van een (nog niet al te rijpe) kers, cirasce.
Schenken bij 10-12°C.  

Alcohol: 13%vol

Afbeelding5.png

2 X

bottom of page