top of page

Uva di Troia Puglia IGP SantAndrea

 

Regio: Het productiegebied ligt in Cerignola nabij Foggia

Druivenras: Primitivo

Oogst: de druiven worden in de tweede week van oktober geoogst. Na het ontristen en kneuzen van de druiven volgt een deels warme (25-28°C) maceratie en een deels koude maceratie gedurende 10 dagen om alle aroma's en kleurstoffen te onttrekken uit de schil. Na de gisting volgt een persing waarbij de wijn op inox verder rijpt om het fruitige en kruidige karakter te bewaren gedurende enkele maanden. Na botteling harmoniseert de wijn gedurende 2 maanden in de fles. 

Karakter: De wijn is vol van kleurdiepte met een paarse schakering in de rand. Intense aroma's van rood fruit en kruiden. Zacht van aanzet en rond in structuur. Zeer drinkbare wijn door de fluwelige tannines en lange finish.

Eten: Lekker bij een kaasschotel, gegrild vlees of pasta’s 

Alcohol: 13,5%vol

Cavisa – 8 Terre Vino Rosso Italiano 

Regio: Cavisa (voluit Cantina Viticoltori Senesi Aretini) is één van de beter werkende coöperatieve wijnvennootschappen in Italië, gevestigd in zuidoost Toscane. Ze werd opgericht in 1971, en vandaag zijn er 235 partners die samen ca. 350 wijngaarden inbrengen, voornamelijk uit de provincies Siena en Arezzo. Een aantal wijngaarden liggen in Umbria, en net daardoor is deze wijn geen DOC of IGP maar een “gewone” Vino Rosso Italiano. 

Druivenras:  In deze 8 Terre zijn, u vermoedde het al, 8 verschillende druiven verwerkt en daarmee zowat alle (meer of minder gekende) variëteiten uit de regio. Sangiovese is met 50% de belangrijkste, de andere zijn Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Colorino, Canaiolo, Ciliegiolo en Mammolo. 

Oogst: Traditionele maceratie en fermentatie in gigantische inox kuipen (30.000 liter) gedurende 15-20 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 25°-28°C. Gemaakt van de rijpste druiven, na de alcoholfermentatie blijft een restsuikergehalte van ca. 6 g/l. 

Karakter: Erg donkere kleur (behalve de Sangiovese staan zowat alle andere gebruikte druiven daarom bekend), fruitige neus met violet, en rood fruit en bloemen. Zacht in de mond, fluweelachtig rond. 

Eten: Door zijn soepelheid kan hij als aperitief, bij jonge kazen en bij

lichte voor- en hoofdgerechten.

Extra info: Dat Cavisa er de laatste jaren in slaagt het grootste deel van de productie af te zetten in het buitenland onderstreept hun streven naar kwaliteit. Niet te warm opdienen 16-18°C. Door de grote productiehoeveelheid veel wijn voor zijn prijs. 

Alcohol:  13%vol

Afbeelding2.png

Montepulciano d'Abruzzo Idi di Marzo DOC 

 

Regio: Monocepage van Montepulciano d’Abruzzo uit de gemeente Villamagna. 

Druivenras: Montepulciano 

Oogst: Relatief hoge opbrengst van 11 ton/ha wat overeenkomt met ongeveer 1 fles (0.75l) per m2. De druiven worden midden oktober geoogst, fermentatie en lange maceratie in geëmailleerde cementen kuipen bij gecontroleerde temperatuur. Rijping in de fles gedurende minstens zes maanden in een geklimatiseerde ruimte. 

Karakter: Dieprood met een paarse schijn. Intens parfum, rijp fruit, zoethout en zachtjes gebrand. Aangename smaak, behoorlijk lange fruitige afdronk. 

Eten: Drinken bij pasta, vlees op de barbecue, gerijpte kazen, kip

of charcuterie.

Extra info: Droogextract 34 gr/l, restsuiker 2 gr/l, zuurtegraad 5,7.

Alcohol: 13%vol

Afbeelding1.png
bottom of page