top of page

Aufinum Trebbiano d’Abruzzo DOC

Ook in Frankrijk, met name in de Bordeaux, komt vrij veel Trebbiano voor. Alleen heet die daar Ugni Blanc en wordt hij zelden of nooit als monocepagewijn gebotteld. Dat heeft een historische reden: de druiven brengen niet superveel suiker voort, wat resulteert in een lagere alcoholgraad, en dus kwam het wel eens voor dat naar Engeland verscheepte bulkwijnen de boottocht niet overleefden, lees: arriveerden in de vorm van azijn. Dus werd de druif een bijmengdruif (max. 10 tot 15%) in vele witte bordeauxwijnen. Én wordt de jonge wijn in grote massa’s tot Cognac gestookt; naar verluidt is een wijn met niet teveel initiële alcohol (niet meer dan 11 vol%) daarvoor een betere basis dan een krachtigere wijn.

Deze Trebbiano gedijt in behoorlijk rijke kleirijke gronden in een relatief hoge opbrengst (100-120 quintali/ha – omgerekend ruim één fles per m2). Fermentatie en stabilisatie vinden plaats in inox tanks, en de wijn rust minstens twee maanden in de fles voordat hij wordt verkocht. Alcohol 12,5 vol%

In de kleur en de smaak van Trebbiano zit altijd een ‘groen’ componentje, maar dat is helemaal geen probleem als de wijn voldoende structuur en body heeft. Perfecte begeleider van aperitiefhapjes en vele voorgerechten, vis en wit vlees, en zachte en aromatische kazen. Zeker ook te proberen bij een goede pot mosselen!

 

Schenken bij 10-12°C.

Afbeelding6.png

Montepulciano d'Abruzzo Idi di Marzo DOC

 

Monocepage van Montepulciano d’Abruzzo uit de gemeente Villamagna. Relatief hoge opbrengst van 11 ton/ha wat overeenkomt met ongeveer 1 fles (0.75l) per m2.

De druiven worden midden oktober geoogst, fermentatie en lange maceratie in geëmailleerde cementen kuipen bij gecontroleerde temperatuur. Rijping in de fles gedurende minstens zes maanden in een geklimatiseerde ruimte.

Dieprood met een paarse schijn. Intens parfum, rijp fruit, zoethout en zachtjes gebrand. Aangename smaak, behoorlijk lange fruitige afdronk.

Droogextract 34 gr/l, restsuiker 2 gr/l, zuurtegraad 5,7.
Drinken bij pasta, vlees op de barbecue, gerijpte kazen, kip, charcuterie.

Afbeelding1.png

Aufinum Cerasuolo d'Abruzzo DOC

Cerasuolo wordt gemaakt van de intens donkerrode Montepulciano d’Abruzzo druif, die bij Cantina Valle Tritana gedijt in behoorlijk rijke kleirijke gronden en met een relatief hoge opbrengst (100-120 quintali/ha – omgerekend ruim één fles per m2). Om de frisheid te bewaren wordt een week of twee vroeger geoogst. Tijdens de paar uren die onvermijdelijk voorbijgaan tussen de pluk van de druiven en hun aankomst in de wijnkelders heeft de massa al wat kunnen macereren en is verdere pelweking vaak niet meer nodig, de druiven kunnen meteen worden gevinifieerd “in bianco”. Fermentatie (tussen 17 en 18°C), rijping en stabilisatie in inox tanks, de wijn rust minstens twee maanden in de fles voordat hij wordt verkocht.

Cerasuolo is een droge rosé (geen zoete), en er kunnen geuren en smaken in voorkomen van amandel, appel, peer, pruim, perzik en uiteraard ook kers. Naar Italiaanse traditie is hij intenser van kleur en van smaak dan de lichte rosé landwijnen uit (bijvoorbeeld het zuiden van) Frankrijk. Met rond de 13 vol% is ook de alcoholgraad wat hoger.

Frisse en levendige rosé, zeer veelzijdig en dus passend bij erg veel gerechten. Uiterst geschikt als aperitief, bij traditionele voorgerechten, tomaat-garnaal, zeevruchten, pizza, pasta, gebakken en gegrilde vis, vegetarische schotels en varkensvlees.

Dé typische rosé uit Abruzzo heet Cerasuolo (tchérazuolo). Die naam komt uit het lokale dialect en verwijst naar de kleur van een (nog niet al te rijpe) kers, cirasce.

Schenken bij 10-12°C.

Afbeelding5.png
bottom of page