top of page

Aufinum Cerasuolo d'Abruzzo DOC 

Regio: Abruzzo

Druivenras: Cerasuolo wordt gemaakt van de intens donkerrode Montepulciano d’Abruzzo druif

Oogst: Deze druif wordt geoogst bij Cantina Valle Tritana en gedijt in behoorlijk rijke kleirijke gronden wat zorgt voor een relatief hoge opbrengst (100-120 quintali/ha – omgerekend ruim één fles per m2). Om de frisheid te bewaren wordt een week of twee vroeger geoogst. Tijdens de paar uren die onvermijdelijk voorbijgaan tussen de pluk van de druiven en hun aankomst in de wijnkelders heeft de massa al wat kunnen macereren en is verdere pelweking vaak niet meer nodig, de druiven kunnen meteen worden gevinifieerd “in bianco”. Fermentatie (tussen 17 en 18°C), rijping en stabilisatie in inox tanks, de wijn rust minstens twee maanden in de fles voordat hij wordt verkocht. 

Karakter: Cerasuolo is een droge rosé (geen zoete), en er kunnen geuren en smaken in voorkomen van amandel, appel, peer, pruim, perzik en uiteraard ook kers. Naar Italiaanse traditie is hij intenser van kleur en van smaak dan de lichte rosé landwijnen uit (bijvoorbeeld het zuiden van) Frankrijk. Met rond de 13 vol% is ook de alcoholgraad wat hoger. 

Eten: Frisse en levendige rosé, zeer veelzijdig en dus passend bij erg veel gerechten. Uiterst geschikt als aperitief, bij traditionele voorgerechten, tomaat-garnaal, zeevruchten, pizza, pasta, gebakken en gegrilde vis, vegetarische schotels en varkensvlees. 

Extra info: Dé typische rosé uit Abruzzo heet Cerasuolo (tchérazuolo). Die naam komt uit het lokale dialect en verwijst naar de kleur van een (nog niet al te rijpe) kers, cirasce.
Schenken bij 10-12°C.  

Alcohol: 13%vol

Afbeelding5.png
bottom of page